Uusi
Lainvalmistelu – oikeudelliset perusteet ja käytäntö

Matti Niemivuo

Lainvalmistelu – oikeudelliset perusteet ja käytäntö

Kirja antaa kokonaiskuvan siitä, miten maamme lakeja tai muita säädöksiä valmistellaan ja laaditaan.

Jäsenetuhinta 82,00 € (+alv 10 %, 8,20 €)
Hinta 109,00 € (+alv 10 %, 10,90 €)

Kuvaus

Lainsäädännön arviointineuvosto pitää tärkeänä, että lakiesitykset on kirjoitettu hyvällä yleiskielellä. Ymmärrettävä kieli tukee eduskunnan tiedonsaantioikeutta. Myös tavallisten kansalaisten ja yritysten tulee saada selkoa heitä koskevasta sääntelystä.

Kirja antaa kokonaiskuvan siitä, miten maamme lakeja tai muita säädöksiä valmistellaan ja laaditaan. Lakitekniikka ja lakikieli ovat teoksessa keskeisessä osassa. Kirjassa käsitellään lainvalmistelua koskevia oppaita ja ohjeita, kuten uusia hallituksen esityksen laatimisohjeita (2019) sekä arvioidaan viime vuosien lakikielen selkeyttä ja ymmärrettävyyttä.

Kirjan kiinnostuksen kohteena on lakien syntyprosessi oikeusnormien valossa. Tarkastelussa tehdään selkoa siitä, mitä ja miten hallituksen esityksiä on valmisteltu sekä ovatko ne toteutuneet sellaisinaan vai muutettuina vai jääneet eduskunnassa käsittelemättä.

Kirjassa on myös tutkimustietoa siitä, mikä osa sääntelystä on EU-lähtöistä tai juontuu kansainvälisistä sopimuksista ja suosituksista. 

Lisäksi kirjassa arvioidaan lainvalmistelun nykyistä tilaa ja katsotaan tulevaisuuteen.

Teoksessa on myös kattava englanninkielinen yhteenveto lainvalmistelusta Suomessa (Legislative Drafting. Legal Foundations and Practice).

Kirjan kirjoittaja Matti Niemivuo on Lapin yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori. Hän toimi oikeusministeriön lainsäädäntöjohtajana vuosina 1988–2007.

Saatavuus Saatavilla
Kirjoittaja(t) Matti Niemivuo
Kustantaja Kauppakamari
ISBN 9789522466556
Painovuosi 2020
Painos 1.
Sivumäärä 416
Kirjastoluokka 33
Lisätään tuotetta koriin...
Käsitellään kuponkia...
Lisätty koriin
maksuton
Tuote
Määrä
  Tuotteen hintaan lisätään voimassaoleva alv