Sukupolvenvaihdos ja yritystoiminnan lopettaminen

Jaakko Ossa

Kirjassa käydään vaihe vaiheelta läpi sukupolvenvaihdostilanteiden suunnittelu ja toteutus sekä annetaan käytännön ohjeet yritystoiminnan lopetustilanteisiin. Perhe- ja sukuyhtiöissä sukupolvenvaihdosta tehtäessä on huomioitava yritystoimintaan liittyvien seikkojen lisäksi perheoikeudellisia kysymyksiä. Teoksessa paneudutaan verotuksen huojennussäännöksiin, luovutusvoittoverotukseen sekä perintö- ja lahjaverotukseen.

Teos on erinomainen käsikirja jokaiselle, joka harkitsee yritystoiminnan sukupolvenvaihdosta tai työskentelee aiheen parissa. Runsaiden esimerkkien sekä vero- ja oikeusratkaisuiden tulkinnan johdosta se sopii erinomaisesti myös oppikirjaksi.

Sukupolvenvaihdos on yksi yrityskaupan erityismuoto. Siihen liittyy huojennussäännöksiä sekä tuloverolaissa että perintö- ja lahjaverolaissa. Teoksessa paneudutaankin sukupolvenvaihdokseen liittyviin verotuksen huojennussäännöksiin, luovutusvoittoverotukseen sekä perintö- ja lahjaverotukseen. Verosäännösten lisäksi sukupolvenvaihdoksessa tulee kiinnittää huomiota rahoitusjärjestelyihin ja niiden toimivuuteen.

Sukupolvenvaihdokseen kannattaa valmistautua huolella, jotta yritystoiminta jatkuisi vaihdon jälkeenkin kannattavana. Keskeisessä asemassa on liiketoimintaosaamisen siirtäminen toiminnan jatkajille. Perhe- ja sukuyhtiöissä sukupolvenvaihdosta tehtäessä on huomioitava yritystoimintaan liittyvien seikkojen lisäksi perheoikeudellisia kysymyksiä. Tämän vuoksi kirjassa käsitellään myös mm. edunvalvontavaltuutusta, avioehtosopimusta ja eri testamenttityyppejä.

Aina yritystoiminnan jatkajaa ei löydy perhepiiristä, jolloin yksi vaihtoehto on löytää jatkaja yrityksen työntekijöistä. Tämän vuoksi kirjassa käsitellään henkilökunnan sitouttamiseen liittyviä verokysymyksiä ja yrityksen lopettamiseen liittyviä verokysymyksiä.

Kirjan keskeisiä aiheita ovat mm.

  • valmistautuminen omistajanvaihdokseen
  • yritysvarallisuuden käyvän arvon määrittäminen
  • luovutusvoittoverotus
  • henkilöyhtiön osuuden luovutus
  • osakeyhtiön myynnin verokohtelu
  • maatilakaupan verokohtelu
  • perintö- ja lahjaverotus 
  • henkilökunnan sitouttaminen
  • yritystoiminnan lopettaminen.

Teos on käytännönläheinen käsikirja, joka soveltuu kaikille aiheen parissa työskenteleville. Runsaiden esimerkkien sekä vero- ja oikeusratkaisuiden tulkinnan ansiosta se sopii myös oppikirjaksi.

Kirjan 2. painoksessa on huomioitu verolainsäädännön muutokset, tuoreet oikeustapaukset sekä Verohallinnon antamat uudistetut ohjeet mm. maatilan ja osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksesta verotuksessa, sukupolvenvaihdoksesta perintötilanteissa sekä varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa.

ISBN9789522464736
Kirjastoluokka33.25
KustantajaKauppakamari
Painos2., uudistettu
Painovuosi2018
SaatavuusSaatavilla
Sivumäärä366
KirjoittajatJaakko Ossa
Jaakko Ossa
OTT, VT, professoriAsianajotoimisto Astrea Oy

Sukupolvenvaihdos ja yritystoiminnan lopettaminen

Jaakko Ossa

Sukupolvenvaihdos ja yritystoiminnan lopettaminen
Jäsenetuhinta
57,00 €
(+alv 10 %, 5,70 €)
Hinta
75,00 €
(+alv 10 %, 7,50 €)

Muut etuhintaan oikeuttavat tahot