Uusi
Liikejuridiikka 1/2021

Matti Rudanko (toim.)

Liikejuridiikka 1/2021

Liikejuridiikka – laadukas ja käytännön tarpeita palveleva yritysjuridiikan ajankohtaisjulkaisu. 

Teemanumeron aihe on Oikeus poikkeustilanteessa ja siinä käsitellään Covid-19-pandemian vaikutuksia useisiin oikeudenaloihin nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka varautua juridisin toimenpitein mahdollisiin tuleviin pandemioihin?

Jäsenetuhinta 74,00 € (+alv 10 %, 7,40 €)
Hinta 98,00 € (+alv 10 %, 9,80 €)

Kuvaus

Teemanumero: Oikeus poikkeustilanteessa

Koronakriisi on luonut uusia ja ennakoimattomia tilanteita liikehuoneistojen vuokramarkkinoille. Vuokrasopimusten ehdoissa ei juurikaan ole sovittu pandemian kaltaisiin tilanteisiin liittyvästä vastuunjaosta vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Koronakriisi on kuitenkin aiheuttanut merkittäviä häiriöitä tiettyjen vuokralaisten liiketoimintaan, kun elinkeinotoiminta on ollut kiellettyä tai rajoitettua lainsäädännön tai viranomaiskieltojen johdosta. Erilaisten rajoitusten vuoksi vuokralaista saattaa olla kohdannut myös asiakaskato, vaikka elinkeinotoiminta sinällään olisi ollut sallittua.

Sopimusehtojen puuttuessa oikeudellinen arviointi sopijaosapuolten välisestä riskinjaosta tapahtuu pääasiassa liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain ja yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden nojalla. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että oikeustila ei ole selkeä, minkä lisäksi tilanteen oikeudelliseen arviointiin vaikuttavat kunkin vuokrasopimuksen yksilölliset piirteet. Koronakriisin vaikutuksista liikehuoneistojen vuokrasopimuksiin ei myöskään ole tehty maassamme juurikaan tutkimusta.

Liikejuridiikka -lehden numero 1/2021 on koronakriisistä aiheutuvia oikeudellisia ongelmia käsittelevä teemanumero. Lehdessä on kaksi referee -artikkelia, joissa on selvitetty liikehuoneistojen vuokrasopimusten oikeudellista arviointia koronakriisin aikana (professori Kari Hoppu, OTM Antti Kovács). Vaikka artikkelit koskevat samaa aihetta, on niissä eri näkökulma, mikä syventää liikehuoneistojen vuokrasopimusten oikeudelliseen arviointiin liittyviä näkökohtia.

Referee-artikkelit

Lauri Koskentausta: Elinkeinovapauden lainsäädännöllisestä rajoittamisesta pandemian perusteella 

Kari Hoppu: Covid-19-taudin vaikutus liikehuoneistojen vuokrasopimusten oikeudelliseen arviointiin

Antti Kovács: Covid-19-kriisi ja liikevuokrasopimukset 

Muut kirjoitukset

Matti Engelberg. Aktivistit rahoitus- ja pääomamarkkinoilla – suojaako lakimme opportunistista toimintaa vastaan

Hannamari Helke: Poikkeuksellisen tapahtuman turvallisuustutkinta 

Hanne Hirvonen: Koronakriisi ja kohtuuttomat ehdot – kuluttajaoikeudellinen katsaus pandemian vaikutuksiin 

Ville Alahuhta - Sami Tuominen: Covid-19-pandemian vaikutukset suomalaisten yhteisöjen ja luonnollisten henkilöiden verotukseen

Saatavuus Saatavilla
Kirjoittaja(t) Matti Rudanko (toim.)
Kustantaja Kauppakamari
ISBN 9789522466990
Painovuosi 2021
Painos 1.
Kirjastoluokka 33
Lisätään tuotetta koriin...
Käsitellään kuponkia...
Lisätty koriin
maksuton
Tuote
Määrä
  Tuotteen hintaan lisätään voimassaoleva alv